Markus 4: 11-12 – insikt bara för ett fåtal?

Jag har precis läst Michael Wards bor The Narnia Code som handlar om C S Lewis böcker om Narnia. För mig, som för så många andra, blev klivet in i garderoben livsavgörande.Fortfarande, som vuxen, kan jag längta efter att få uppleva det jag kände när jag som 10-åring läste böckerna. Eftersom The Narnia Code handlar om dolda budskap, liknelser och hur C S Lewis lät sin kristna tro genomsyra Narnia-böckerna i mycket större utsträckning än vi tidigare trott har Ward som ingress till ett kapitel bibelverserna Markusevangeliet 4: 11-12  ”Han sade: Ni har fått veta Guds rikes hemlighet, men för dessa som står utanför är allt bara liknelser, för att de skall se med sina ögon utan att uppfatta och höra med sina öron utan att förstå, så att de inte omvänder sig och får förlåtelse”.

På engelska lyder de ” To you have been given the secret of the kingdom of God, but for those outside everything is in parabels; so that they may indeed see but not perceive, and may indeed hear but not understand, lest they should turn and be forgiven.

Knepigt. Jag googlade och hittade flera sidor med diskussioner om vad Jesus egentligen menade?

Någon menade att Jesus talade i liknelser för att bara ett fåtal utvalda skulle förstå. Onekligen låter det så, men så kan det väl inte vara?

Någon annan menade att bara de som öppnat sig för Gud kan förstå liknelserna, för de som står utanför är liknelserna bara tomma historier utan djupare mening. Det låter i alla fall lite bättre.

En tredje påpekade att vad vissa lär ut –  att Jesus använde liknelser för att göra det lättare för vanligt folk att förstå vad han talade om – helt enkelt inte är sant eftersom han faktiskt inte säger så.

Det skulle vara intressant att höra era meningar. Ni som är teologer kanske har svaret?

Jag tror (hoppas) att Jesus menade att liknelserna inte blir något annat än liknelser om man inte har tagit klivet innanför. Om man står utanför kan man inte eller vill man inte förstå. Men jag tror att bara det att man vill förstå är ett tecken på att man redan befinner sig innanför och då är liknelserna ett bra sätt att komma ihåg vad Jesus vill lära oss. Bild

Undrar om  C S Lewis skrivit något om det…

Lämna en kommentar