Julfirande = Jullidande?

Idag har Svensk Handels konsumentundersökning publicerats i media. Jag läste om den i morse och funderade lite på väg till jobbet över vad vi egentligen vill ha för innehåll i våra liv?

Det är som att vi inte har tid med våran vardag. Ibland undrar man om någon har tid med någonting överhuvud taget. Vad GÖR vi hela dagarna? Vad vill vi göra?

Visst känns det väl som om vi ibland glömmer bort vad som faktiskt ingår i livet till vardags. Eller att vi helst vill slippa allt det. Men vad gör vi i stället undrar jag?

Är det inte något fel i systemet när så många so 15 % upplever sig så stressade av den kommande julen att de vill få en gran hemkörd och dessutom klädd….  Kanske de i stället skulle strunta i granen och hitta på något annat. Nu är ju inte precis julen vardag – men jag tycker att inställningen går igen i det vardagliga.

Vi har kanske har förlorat förmågan att njuta av och ta till vara vardagshöjdpunkterna. Livet är inte det vi ska göra sen, när vi är klara med vardagen, livet är vardag – i alla fall för de flesta av oss.

Är det inte dags att återerövra vardagen?

Svensk Handels konsumentundersökningen visar bland annat att

  • En fjärdedel av konsumenterna är villiga att betala för att köpa förberedd julmat som till exempel butiksrullade köttbullar.
  • En fjärdedel är beredda att betala för att få julmaten hemkörd.
  • Sju av tio vill reservera julklapparna på nätet, men hämta upp dem i butik. 16 procent är beredda att betala för det.
  • En fjärdedel är beredda att betala för att få varorna köpta i butik levererade till hemmet.
  • 21 procent är beredda att betala för att få julgranen hemlevererade men bara 15 procent vill dessutom få den klädd. Bara sex procent är beredda att betala för tjänsten.

Varför inte hellre göra som Charlie Brown? Gläds åt det lilla.

En reaktion på ”Julfirande = Jullidande?

  1. Jag håller helt med dig. Julfirandet är överreklamerat. Det är så mycket bättre att bara ta det lugnt när man ändå är ledig och passa på att träffa sin familj och vänner över en god middag. Den glädjen kräver varken barrande granar eller storstädade hem. Carpe diem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s