Bockbränning och Mer Jul i Gävle

Här i Gävle där jag bor har genom åren utvecklats en tradition att bränna julbock. Inte vilken julbock som helst förstås, utan den stora fina som byggs på Slottstorget.

I år fick den inte ens stå kvar i en vecka.

Med tanke på den stora publicitet bockbrännandet ges och det att man kan spela på om och när den brinner upp är det kanske dags att fundera på om det är rimligt att fortsätta bygga den varje år.  Det känns ju ibland som att själva syftet med att bygga den är den ska brinna – annars blir det ju ingen publicitet….

För övrigt har Gävle kommun sedan några årtillbaka en kampanj för ”Mer Jul i Gävle”. Jag vet inte om det är så, men med tanke på hur annonseringen i dagspressen ser ut är det för mig uppenbart att det betyder Köp Mer och Konsumera Mer.

Det är väl så julen har blivit för många – en helg där man ska shoppa,  äta, dricka och vara glad till varje pris. Låtsas att snön lyser vit på taken i Sörgårdsidyllen och hoppas att familjen håller sams och att pengarna räcker. Det känns väldigt avlägset den jul jag skulle önska att vi firade.

Tänk om Mer Jul i Gävle i stället skulle innebära en möjlighet till en säng och tak över huvudet för de hemlösa och en tallrik soppa och en macka för de hungriga. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s