Vigseltvång?

Dagen har idag skrivit om att kyrkomötets Tillsyns- och Uppdragsutskott bifallit en motion att tvinga präster att viga. Jag blir allt mer förundrad.

Motiveringen för att bifalla motionen lyder ”Vi bejakar motionens syfte att säkerställa att det inte är upp till den enskilda prästen att avgöra om han eller hon ska vara vigselförättare eller ej”.

Jag har så svårt att förstå den respektlöshet detta ger uttryck för. Det blir allt mer tydligt att vissa vill se Svenska Kyrkan som en folkrörelse med fortsatt stark anknytning till det politiska etablissemanget. En serviceinrättning som ska stå till tjänst med vackra ritualer, men helst utan innehåll – framförallt bör man inte i dessa sammanhang prata om Gud och Jesus eller annat som kan uppfattas som frånstötande.

Självklart ska kyrkan vara öppen för alla. Självklart ska de som kommer till kyrkan oavsett anledning tas emot och välkomnas. Men det är väl inte samma sak som att kyrkan inte ska kunna vara kyrka. Nog måste väl kyrkan kunna stå för det vi tror på. Vi kan väl inte börja prata bort Jesu uppståndelse bara för att det kan vara svårt att tro på, eller jungfrufödseln eller underverken eller Gud….

För mig blir det allt mer märkligt och stötande att en politiskt vald församling ska kunna bestämma över Svenska Kyrkans tro och lära. När det dessutom tydligt framgår att man inte tar människors tro på allvar blir jag ännu mer beklämd.


Annonser

One thought on “Vigseltvång?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s